אנחנו נמצאים בעידן שבו יותר ויותר פרטים אישיים, מהותיים ולפעמים אפילו חסויים בחיינו, נמצאים על מדיה דיגיטליות. זה יכול להיות המחשב האישי, הארד דיסק נייד או אפילו הטלפון הסלולארי - שהפך בשנים האחרונות למחשב קטן לכל דבר. עוד ועוד נתונים מצטברים באותם מכשירים, וגורמים לנו לפתח, במובן מסוים, תלות בהם.

את התלות הזו אפשר להרגיש בצורה החזקה ביותר כאשר אחד מהמכשירים נהרס או מתקלקל. כאשר אין לנו גישה אל הנתונים הללו, אנחנו מרגישים אבודים. במקרה הזה, למרבה המזל, פשוט אפשר לתקן את המחשב ולזכות שוב במידע שהיה בו, כמו קודם. אבל מה קורה כאשר התקלה קשורה לנתונים עצמם?

במקרה כזה, לעיתים נרגיש שחשך עלינו עולמנו. בייחוד ברגעים הראשונים, בהם לא ברור מה נפגע ומה לא, הדאגה יכולה להיות עצומה - דאגה לתמונות חשובות ששמרנו במשך שנים, דאגה למסמכים מהעבודה או מסמכים שקשורים להליכים משפטיים ורפואיים. הכל יכול להיות. במקרה כזה, שחזור נתונים הוא מבחינת הצלת חיים.

איך נתפקד בסיטואציה כזו ונדאג שלא תחזור על עצמה?

בעזרת כמה צעדים פשוטים:

1 ברגע שהתגלתה התקלה:

לא לגעת במחשב. להשאיר אותו במצבו הנוכחי

2 לחשוב האם ישנו מקור נוסף בו הנתונים נשמרו
3 באם המקור נמצא בתוך המחשב - להימנע מלגשת אליו
4 באם המקור חיצוני - לגשת אליו (רצוי דרך מחשב אחר) ולוודא

כי הוא נאמן למקור, כלומר: זהה לזה שנמחק

5 אם אין מקור נוסף - להשתמש בתוכנת שחזור נתונים אינטרנטית

(דרך אותו מחשב) או לפנות לחברה שמתמחה בנושא

6 לאחר המקרה: לבצע גיבוי לתכנים, רצוי על מדיה חיצוניות או על גיבוי ענן. בנוסף, מומלץ לסנכרן את הנתונים החשובים בין כמה מכשירים.

איך משחזרים נתונים?

לא ניכנס כאן להסבר המפוטר על פעולת שחזור הנתונים אך ננסה לעשות זאת בקצרה: עבודתו של המחשב או של כל יחידה טכנולוגית כיום, מתבססת על נתונים אשר נכתבים במקומות מיועדים לכך בזיכרון של אותו מדיום. הרישום נעשה תמיד ובאופן קבוע, כאשר במקומות בהם כבר יש מידע, קיימים מעין סמנים אשר מאותתים למחשב כי המקום תפוס - כדי שלא יכתוב בו משהו אחר ויביא לאובדן הנתונים.

כאשר קובץ נמחק, המחשב למעשה מסיר את אותו הסמן ומאפשר לכתוב 'על' אותו מידע. אבל, במקרים מסוימים - ובמיוחד אם לא נעשתה שום פעולה מיוחדת מאז רגע המחיקה - המחשב עדיין לא מספיק לכתוב עם אותו תא וכך המידע למעשה לא נמחק בפועל. זה אחד העקרונות שבעזרתם ניתן לשחזר נתונים.

כמובן שמדובר כאן גם בהרבה יותר מזה, משום שישנן חברות אשר מסוגלות לשחזר נתונים גם במקרה של חבלה פיזית (שריפה, שבר, מכה חזקה שעיקמה את החומרה ועוד). כך או כך, חשוב שתכירו גם את ההבדלים בין שתי האופציות לשחזור נתונים - התוכנות האינטרנטיות וחברות השחזור:

חברות שחזור

תוכנות מקוונות

זמינות

בהתאם לשעות הפעילות

מיידית

זמן מרגע גילוי המחיקה ועד לתחילת השחזור

תלוי במרחק הפיזי מהחנות ובאופציות התמיכה

מיידי

ניסיון

גבוה מאוד אצל רוב החברות

לא תמיד ידוע

אמינות

גבוהה מאוד אצל רוב החברות המנוסות

תוכנות ידועות - גבוהה מאוד. תוכנות עלומות - יכולה להיות נמוכה ביותר

אפשרות לנזק נוסף

לא קיימת כמעט

בתוכנות מפוקפקות - גבוהה מאוד

גמישות

ניתן לשחזר כל מידע ולגלות תקלות לא ידועות

מינימלית. טיפול בבעיה הספציפית שהתגלתה בלבד

אפשרות לתקן תקלות שמקורן בפגיעות פיזיות

קיימת

כמעט ולא

עלות

תלוי בהיקף התיקון

בין אפס לכמה עשרות דולרים בדרך כלל

נושאים חשובים


חומת אש

רק אחרי שמתקינים תוכנת חומת אש (פיירוול - Firewall) ומעיפים מבט ברשימת נסיונות הפריצה שהיא סיכלה, מבינים עד כמה חשוב היה להתקין אותה.

לקריאה נוספת

שחזור מידע

אובדן של מידע מהמחשב עשוי להיות בזמנים מסוימים עניין קריטי ורגיש. שחזור מידע נועד לספק מענה מיידי לתקלות דיגיטאליות שגרמו לאבדן המידע.

לקריאה נוספת

תוכנות ניקוי המחשב

עם השנים מתמלא המחשב שלנו בפסולת והופך בשל כך לאיטי יותר. תוכנות שהותקנו בעבר על המחשב וכבר הוסרו מזמן משאירות אחריהן שאריות

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

אבטחת מידע

כל הזכויות שמורות © 2013-2024